Žene čine 23 posto članova upravnih odbora njemačkih kompanija

Bez autora
Jan 22 2023

Prema novoj studiji, žene sada čine 22,7% članova uprava u 40 najvećih kompanija koje kotiraju na njemačkom tržištu dionica, u odnosu na 19% prije godinu dana.

Prošle je godine u izvršne odbore imenovano više žena nego muškaraca, pokazalo je istraživanje kadrovske konzultantske kuće Russell Reynolds.

Žene čine polovicu članova uprava dviju kompanija koje kotiraju na njemačkom indeksu blue-chip DAX, a to su Siemens Healthineers i Fresenius Medical Care.

Promjene dolaze nakon uvođenja novog zakona koji zahtijeva da uvrštena društva s više od tri člana uprave imaju barem jednu ženu kao članicu uprave. Novo pravilo ima jasan i brz učinak, kaže konzultant Jens-Thomas Pietralla.

Samo četiri DAX kompanije još uvijek nemaju žene u svojim upravnim odborima, pokazalo je istraživanje.

Polovica žena članica uprava regrutirana je iz samih kompanija, pokazalo je istraživanje.

Također se sve više žena postavlja na pozicije odgovorne za rezultate umjesto uglavnom u kadrovsku službu, kao što je bio slučaj u prošlosti. To pokazuje "da je kulturološka promjena stigla barem u najveće njemačke tvrtke i počinje donositi plodove", primijetila je konzultantska kuća.

Istraživanje je također pokazalo da je udio njemačkih državljana u upravama DAX-a pao sa 67% na 63% kako kompanije postaju sve više internacionalne.

U 50 srednjih dioničkih korporacija navedenih u M-DAX-u, udio žena u upravnim odborima porastao je s 11,7% na 13,7%, prema Russellu Reynoldsu.

Polovica njemačkih M-DAX kompanija ima samo muškarce u svojim upravnim odborima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik